Moet je je baby laten “uithuilen”? Hoeveel uur slapen baby’s de hele nacht door? Hier op de meest voorkomende mythen over babyslaap Ik ben in mijn praktijk tegengekomen, plus de echt schep op elk.
In dit artikel:
-
5 mythes over de slaap van je baby
-
Alle baby’s zijn verschillend
-
Hoe u hulp kunt krijgen bij de slaap van uw baby
Mythe #1: Baby’s slapen 10 uur achter elkaar
Dit is een van de meest voorkomende mythen over babyslaap. We beschouwen het doorslapen van de nacht als iets in de orde van 23:00 uur tot 08:00 uur, of iets dergelijks. Veel ouders gaan er dus uiteraard van uit dat een nachtje doorslapen voor een baby 8 tot 10 uur betekent.
Eigenlijk definiëren de meeste slaapexperts het doorslapen van de nacht als 6 uur zonder voeding of de noodzaak om gekalmeerd te worden.
Dat klinkt misschien niet zo veel, maar zodra je baby minimaal 6 uur slaapt zonder jou nodig te hebben, slaapt hij al de hele nacht door. Dus je eerste doel met een jongere baby (8-12 weken) is ongeveer die periode. En als ze dat eenmaal hebben bereikt, vier het dan. Het is een mijlpaal!
Zodra een baby drie maanden of ouder is en de hele nacht begint te slapen, zal hij waarschijnlijk 10-12 uur slapen. Het is belangrijk om rekening te houden met bij de leeftijd passende slaappatronen.
Mythe #2: Baby’s mogen ’s nachts nooit wakker worden
Ik weet het. Het hele punt van contact opnemen met Sleep, Baby, Sleep is om erachter te komen hoe u uw baby de hele nacht door kunt laten slapen!
Maar hier is het voorbehoud. Baby’s worden ’s nachts wakker – dat is normaal – maar ze moeten zichzelf weer in slaap kunnen brengen, zonder gedoe.
De realiteit is dat alle gezonde baby’s, kinderen en volwassenen ’s nachts wakker zijn. (Dit kan ook gelden voor lange dutjes.) Net als jij heeft je baby een slaap-waakcyclus die hem net op de rand van wakker brengt, voordat hij weer in slaap valt.
Dit gebeurt zo routinematig dat, ook al overkomt het jou ook, je het je niet herinnert. Je baby ook niet. Een beetje verschuiven in de wieg ’s nachts is dus normaal. Je kleintje volgt gewoon haar eigen natuurlijke cyclus.
Mythe #3: Knip dutjes uit voor een betere nachtrust
Ik had een goedbedoelende vriendin die mij dit voorstelde samen met mijn dochter. Mogelijk hebt u dit advies gekregen van een familielid, een vriend of via een zoekopdracht op internet.
Ik ben hier om je te vertellen dat dit zo is niet het advies dat u of uw baby nodig heeft. Denk na over hoe u zich voelt als u niet voldoende rust heeft gekregen. Misschien heb je wel eens de ervaring gehad dat je de avond ervoor de slaap verloor, maar de volgende nacht moeilijk in slaap kon komen.
Elke keer dat u opzettelijk (of ongewild) zonder voldoende rust gaat, verstoort u uw endocriene systeem, de hormonen die uw slaap-waakcyclus reguleren.
Voor uw baby, wiens lichaam zich in de leerfase van zelfregulatie bevindt, kunnen de zaken zelfs nog erger zijn. En als ze wakker is, zal ze chagrijnig zijn en minder goed in staat zijn om aan haar ontwikkelingsmijlpalen te werken.
Knip dus geen dutjes uit in de hoop dat je baby ’s nachts beter slaapt. Het zal niet werken en het kan haar ontwikkeling belemmeren.
Mythe #4: Baby’s moeten zichzelf in slaap huilen
Een beetje huilen dat uitmondt in zachte zelfverzachting is prima. Maar een baby een half uur of zelfs langer laten huilen is niet de manier om je baby de hele nacht door te laten slapen.
Het negeren van een baby die steeds meer overstuur raakt in haar wiegje kan haar angstiger maken. Dat betekent dat het zelfs langer kan duren voordat ze leert zelfstandig in slaap te vallen.
Het kan ook uw relatie in de weg staan. Goede relaties zijn gebaseerd op vertrouwen. Als je je baby negeert, wordt ze niet alleen banger, maar beseft ze ook dat ze je niet kan vertrouwen.
Mythe #5: Alle baby’s slapen beter in een stille kamer
Eigenlijk hebben veel baby’s baat bij zachte, door kinderartsen goedgekeurde witte ruis. Over de vraag waarom dit zo is, lopen de professionele meningen uiteen. Ik geloof dat dit komt omdat het helpt om het lawaai in het huishouden te verzachten, en omdat het de ‘woosh’-geluiden in de baarmoeder kan nabootsen die de baby zich onbewust herinnert.
Zorg ervoor dat u een professionele witte-ruismachine aanschaft die speciaal voor baby’s is gemaakt. De decibellen mogen niet zo hoog zijn dat ze het gevoelige gehoor van uw baby kunnen beschadigen.
Aan de andere kant slapen sommige baby’s beter in een zeer rustige kamer. De kilometerstand van uw baby zal op deze vraag variëren.
Hoe u hulp kunt krijgen bij de slaap van uw baby
Dat brengt mij bij dit: ongeacht welke wijze woorden (en het ontkrachten van mythen) je ook hebt gehoord, het kan zijn dat je baby nog steeds de regels overtreedt.
Het is niet haar schuld. En het is niet van jou. Dus wat doe je?
Als je de mythes over babyslaap maar als u geen succes heeft, wordt het wellicht tijd om de deskundigen in te schakelen. Ik vind het geweldig om ouders en hun baby’s te helpen een gelukkiger huishouden te hebben door baby’s te leren slapen. Ik help jou ook graag! Meer te weten komen: