Het lijkt in eerste instantie zo’n gemakkelijke oplossing. Je kleintje wil maar geen genoegen nemen met haar dutje, dus pak je haar op… en als een lichtschakelaar is ze weg. Dus in plaats van haar te storen, ga je rustig zitten en laat je haar tegen je lichaam aan slapen. Ze valt in slaap, maar het volgende dutje en het volgende dutje staat ze erop contact dutjes. Wat nu? Het probleem is precies dat: één contactdutje wordt contact dutjes, meervoud, heel snel. Een baby die geen pasgeboren baby is (de meeste pasgeborenen moeten nogal wat vastgehouden worden, en dat is prima…en mooi) zal snel contactdutjes nodig hebben altijd. Je hebt een leven en er moeten dingen gedaan worden. Toch is het zoveel gemakkelijker om je baby vast te houden terwijl hij een dutje doet, zodat hij niet om je huilt. Wat is hier het juiste antwoord? Laten we daar nu over praten.
In dit artikel
- Wat is een contactdutje?
- Contactdutjes: de voor- en nadelen
- Waarschuwing! Doe dit NOOIT…
- Hoe u uw baby alleen kunt laten slapen
Wat is een contactdutje?
De meeste ouders geven er de voorkeur aan dat hun baby alleen slaapt (en met goede reden!). Maar sommigen nemen hun toevlucht tot contactdutjes als hun baby gewoon niet in slaap wil vallen in de wieg of inpakken en spelen. Een contactdutje betekent dat je je baby vasthoudt terwijl hij slaapt. Dit houdt in dat u uw baby tegen uw borst, over uw dijen/op uw schoot houdt of naast uw baby gaat liggen. (WAARSCHUWING! Zie hieronder waarom u NOOIT met uw baby moet slapen.)
Is contactdutje hetzelfde als samen slapen?
Contactdutten en samen slapen zijn meestal twee verschillende dingen. Samen slapen betekent dat je naast je baby ligt terwijl jullie allebei slapen. Bij een contactdutje liggen u en uw baby huid-op-huid of raken ze elkaar aan terwijl u gekleed bent, maar het kan zijn dat u uw baby in een omslagdoek draagt of rechtop zit terwijl u op uw computer werkt terwijl uw baby slaapt.
Waarschuwing? Doe dit NOOIT…
Dat brengt ons bij een waarschuwing. Ik heb er echt een hekel aan om dit te doen, omdat ik als professional die met een grote verscheidenheid aan ouders werkt, besef dat elk gezin anders is. Maar uit mijn onderzoek heb ik ontdekt dat samen slapen – in slaap vallen met je baby – statistisch gezien gevaarlijker is dan wanneer je baby alleen slaapt. Er zijn manieren om samen slapen veiliger te maken, maar houd er rekening mee dat u daarbij altijd niet met uw baby in hetzelfde bed moet liggen. (Een voorbeeld is een co-sleepbed dat aan uw bed is bevestigd.) Als u ervoor kiest om samen te slapen, raadpleeg dan eerst een deskundige voor veiligere praktijken.
Maar veel ouders slapen samen met hun baby’s in hetzelfde bed, en feit is dat deze praktijk verband houdt met een hoger percentage verstikkingsgevallen bij kinderen. In een onderzoek in het American Journal of Public Health werden ruim 3.000 gevallen van plotselinge, onverwachte kindersterfte onderzocht. Het onderzoek concludeerde dat baby’s in 70% van de gevallen op een slaapoppervlak sliepen dat niet aanbevolen was voor baby’s, en in 64% van de gevallen ze deelden een slaapoppervlak met iemand anders. Ik weet dat je een voorzichtige ouder bent. Hoe moet ik dat weten? Omdat je een artikel leest over hoe je voor je baby moet zorgen. Dat betekent dat je een stap verder gaat. Je zou dus kunnen denken dat je je baby nooit zou omrollen of het gebied voor zijn neus zou bedekken. Maar het kan gebeuren. Dus waarom spijt hebben? Wees in plaats daarvan veilig. Nu dat uit de weg is, volgen hier de voor- en nadelen van co-dutten terwijl jij dat bent wakkere en je baby vasthouden.
Contactdutjes: de voor- en nadelen
Veilig contactdutten (zie hierboven) heeft zijn voor- en nadelen. Hier leest u waar u rekening mee moet houden.
De voors
- Je baby zal sneller in slaap vallen als hij fysiek met jou verbonden is.
- Je hebt geen monitor nodig; Baby is daar!
- Je hoeft je baby niet te slapen. Haal haar gewoon op.
De nadelen
- Je baby zal snel besluiten om nooit alleen te dutten, dus jij zult beperkt zijn.
- U moet minstens twee keer per dag plannen om stil te zijn en uw baby een paar uur vast te houden.
- Je baby mist een belangrijke mijlpaal: zichzelf in slaap laten vallen.
Hoe u uw baby alleen kunt laten slapen
Mijn aanbeveling zal altijd zijn om je baby te leren zelfstandig in slaap te vallen. Waarom? Omdat het beter voor je is En voor baby. Hoe langer je de slaaptraining van je kleintje uitstelt, hoe moeilijker het zal zijn om hem dit te leren. Je baby is het gelukkigst naast jou. Dat is normaal en het betekent een mooie band tussen jullie twee. Maar onafhankelijkheid is een belangrijke vaardigheid, en een van de eerste onafhankelijke dingen die baby’s doen, is leren zichzelf te kalmeren tijdens het slapen. Probeer deze snelle tips:
- Zorg voor een regelmatig dutjeschema, zodat het circadiane ritme van uw baby weet wanneer het tijd is voor een dutje.
- Leg uw baby neer om een dutje te doen als hij slaperig is, maar nog niet volledig slaapt.
- Kalmeer je baby zachtjes zonder ze op te halen als ze zich druk maken tijdens het dutje.
- Probeer verduisteringsgordijnen of een door een kinderarts goedgekeurde witte-ruismachine om de baby te helpen ontspannen.
Kan uw baby niet in slaap vallen zonder een contact dutje? Ik ben hier om te helpen! Bekijk hieronder mijn diensten: